Veelgestelde vragen borstvoeding

In deze rubriek vind je een aantal veelgestelde vragen over borstvoeding. De antwoorden zijn beknopt. Heb je na het lezen van de antwoorden nog vragen of kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden, neem dan gerust even contact met ons op.
Borstvoeding en Corona

 

Eén van de grote voordelen van borstvoeding is dat het op verschillende manieren bescherming biedt tegen luchtweginfecties. Moeders die zijn blootgesteld aan het virus gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken die via de moedermelk aan de baby worden doorgegeven. Hierdoor is er minder kans dat de baby ziek wordt.

 

Als een moeder of een ander gezinslid besmet raakt met het coronavirus, is er een hele grote kans dat de baby ook al is blootgesteld aan het virus. De gezinsleden zijn namelijk al besmettelijk vóórdat ze symptomen beginnen te krijgen. Juist omdat de baby waarschijnlijk al blootgesteld is aan het virus, is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. De immunologische bestanddelen in de moedermelk helpen te voorkomen dat de baby ziek wordt en ondersteunen zijn immuunsysteem.

 

Ineens stoppen met borstvoeding kan emotioneel (stress) en fysiek (borstontsteking) problemen geven. Dit is dan ook niet wenselijk. Afkolven en met de fles de afgekolfde melk geven is een optie.

 

Om besmetting te voorkómen is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven, zoals handen wassen en als de moeder besmet is met het corronavirus mogelijk dragen van een beschermend mondkapje.

 

Zie op de site van Unicef en de Wereld Gezondheids Organisaties meer informatie!

 

Unicef Coronavirus disease (COVID-19): What parents should know. How to protect yourself and your children.